Det skriver Aftenposten i dag, og viser et bilde av en smilende justisminister i tilsynelatende jovial passiar med Arne Johannesen i Politiets Fellesforbund. De to er slett ikke så vel forlikte om situasjonen i Politiet som bildet kan tyde på, forteller avisen. Dette er forsåvidt interessant i seg selv. Det er ikke hver dag pressen bruker spalteplass til å reflektere over at de faktisk rett som det er dokumenterer en liten flik av virkeligheten, for så å presentere det som...nettopp Virkeligheten. Hva med utenrikskorrespondentenes evindelige "en amerikaner jeg snakket med i ettermiddag sier at..." for så raskt å trekke slutninger om hva folket mener i den aktuelle saken. Men nok om det. Det var altså bilder som lyver som var dagens tema.
Det er lenge siden det var et snev av sannhet i det gamle munnhellet om at "et bilde lyver ikke". Med det digitale fotoet kunne man kanskje heller si at "et bilde kan lyve mer enn tusen ord", og kunsten å manipulere et bilde har også blitt et kulturfenomen, for ikke å si kunst.
Men bilder kan også komme på kant med sannheten uten inngrep i Photoshop eller triksing i mørkerommet. For hva er forholdet mellom virkelighet og representasjon? Dersom et dokumentarisk foto avbilder noe annet enn det påstår, er det da en løgn? Det berømte bildet av amerikanske soldater som reiser flagget på Iwo Jima i 1945 er arrangert av PR-fotografene seks dager etter at slaget ble vunnet, fordi de "ekte bildene" ikke ble gode nok. Er bildet da en løgn?
Et godt hjemlig eksempel er dette berømte bildet av en lastebil fra Hjemme-fronten som ruller forbi Universitets-bygningen 9. april 1945 til ellevill jubel fra folkemassene. Jøssingen på biltaket svinger et norsk flagg, og bildet har blitt noe i nærheten av et ikon for den norske frigjøringen etter fem års tysk okkupasjon.
Så viser det seg at det vi ser på bildet ikke er unge, jublende hjemmefrontere. 55 år etter at bildet var tatt, kunne Aftenposten avsløre at bildet viser en gjeng NS-ungdommer fra Quislings Unghird som hadde kapret en hjemmefrontsbil for å komme seg uhindret gjennom byen for å rydde et våpenlager på østkanten før det falt i hendene på seierherrene.
Og da gjenstår spørsmålet. Lyver dette bildet også? Eller ligger løgnen hos alle som har antatt at dette var en lastebil med våre beste menn?
My Grateful Geek Book Finally Out
for ett år siden
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar